BLOG
BLOG
Kreeg jij na afgelopen zomer, waarbij je dagelijks op die gemakkelijke slippertjes gelopen hebt, plotseling last van je hiel? Of heb je een stijf gevoel in je hiel bij het opstaan en voel je het ook bij activiteiten zoals wandelen of na een andere krachtsinspanning? Doet het zeer als je op je hiel drukt? Grote kans dat je een Hielspoor of Fasciitis Plantaris hebt. Een Hielspoor of Fasciitis Plantaris zijn de meest voorkomende oorzaken van hielpijn. Meer dan 10% van de mensen heeft er ooit wel eens last van gehad. Gelukkig is het vaak goed te behandelen, en kan het in enkele weken tot maanden verholpen zijn.
En wat zijn de twee smaken: Hielspoor en Fasciitis Plantaris
Hierover bestaat veel verwarring, er zijn namelijk 2 termen die door elkaar gebruikt worden. Officieel is een Hielspoor een verkalking in de vorm van een doornvormig aanhangsel aan de onderkant van de hiel. Dit is met een röntgenfoto goed te zien (zie onderstaande afbeelding). Veel mensen met zo’n doornvormig aanhangsel, hebben hier niet eens last van!
Aan de andere kant hebben we de Fasciitis Plantaris, een ontsteking of irritatie (Wetenschappers zijn er nog niet over uit of er een ontstekingsreactie plaatsvindt) aan de peesplaat onder aan de voet, de ‘Fascia Plantaris’.
Deze ontsteking of irritatie bevindt zich meestal dicht bij de aanhechting met het hielbeen, waardoor mensen het weleens verwarren met een Hielspoor (zie onderstaande afbeelding). Maar in veel gevallen is er dus geen sprake van een doornvormige verkalking en is er dus ook geen Hielspoor. In de volksmond word wel vaak gesproken over een Hielspoor, als men eigenlijk een Fasciitis Plantaris bedoelt.
Wanneer men wel last krijgt van het doornvormig aanhangsel, de Hielspoor, zijn de klachten vergelijkbaar met die van aan Fasciitis Plantaris. Ook de oorzaken van deze klachten zijn overeenkomstig. Daarom is het beleid voor deze twee klachten ook hetzelfde en zullen we dit hieronder bespreken als het beleid voor ‘Hielpijn’.
Hielpijn ontstaat door overbelasting. Klachten verdwijnen meestal vanzelf wanneer je een tijdje rust neemt. De overbelasting kan ook ontstaan doordat je een beroep hebt waarbij je lang moet staan of lopen, of door overgewicht, een verkeerde stand van de voeten of slecht schoeisel. Hieronder een aantal tips om deze overbelasting te verminderen.
[afbeelding]
In feite is overgewicht een van de meest voorkomende oorzaken van hielpijn. Mocht je hielpijn hebben en relatief zwaar zijn, probeer daar dan wat aan te doen. Ook al is het overgewicht misschien niet eens de directe oorzaak, als de hielpijn er eenmaal is, is overgewicht constant een extra irritatie op de hiel.
[afbeelding]
Met goede schoenen is hielpijn vaak te voorkomen. Ontzettend veel mensen lopen op totaal verkeerd schoeisel (slippers bv). Behalve hielpijn kunnen ook andere blessures hieruit voortvloeien. Let bij het kopen van schoenen vooral op goede steun (goed omsluiten van de voet), en een zekere mate van demping. Een kleine hakverhoging is aan te bevelen, en kan zelfs genezend werken. Vermijd slippers, deze geven zeer weinig steun. Let er ook op dat de schoen goed kan afwikkelen, dus er moet enige buiging in de zool mogelijk zijn. Erg starre schoenen (sommige bergschoenen, veiligheidsschoenen) moeten vermeden worden.
[afbeelding]
Hielpijn worden vaak mede veroorzaakt door te korte spieren, vooral de kuiten en voetzool. Het is dan belangrijk om deze weer flexibel te maken. Een te korte kuitspier zorgt namelijk voor veel rek op de peesplaat onder de voet, en dat moet nu juist voorkomen worden. Rekken is een van de belangrijkste elementen bij de genezing en preventie(!) van hielpijn.
[afbeelding]
Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining van kuiten en voet kunnen bijdragen aan een sneller herstel van hielpijn. Zelfs hardlopers blijken soms relatief vrij slappe of eenzijdig getrainde kuiten te hebben door eenzijdige belasting (niet zijdelings). Door kracht oefeningen kunnen de kuiten en spieren in de voet versterkt worden. Let wel op dat de oefeningen niet zo zwaar zijn dat ze de peesplaat weer beschadigingen: luister naar je lichaam.
[afbeelding]
De Strassburg Sock is een relatief goedkope manier om hielpijn te bestrijden, en veel mensen blijken er baat bij te hebben. Het is een lange sok die via een lang stuk klitteband van teen naar knie de kuit, achillespees en peesplaat oprekt, waarmee de voet ’s nachts in een gehaakte positie gedwongen. Hierdoor wordt een lichte rek op de peesplaat uitgeoefend, daardoor voorkom je dat deze verkort en verkleving van peesweefsel optreedt. Ook wordt vorming van kalkweefsel tegengaan, dit ontstaat namelijk vooral als de voet langdurig in ontspannen positie verkeerd. Een bijkomend effect is ook dat de kuitspieren enigszins opgerekt worden.
[afbeelding]
Hielpijn kan in zeldzame gevallen (mede) ontstaan door het aannemen van een verkeerde houding. Voorbeelden hiervan zijn beroepsmatig autorijden (lange perioden met gespannen voet door gasgeven), op de hurken werken (peesplaat volledig gespannen door opgekrulde voet), of een houding waarbij de voeten onder de stoel worden opgetrokken. In een aantal gevallen is de oplossing simpelweg het vermijden van deze houding. Met autorijden is cruise-control een mogelijke oplossing, en een correcte houding achter het bureau is ook eenvoudig te realiseren.
[afbeelding]
In ernstige gevallen kan een huisarts pijnstillers voorschrijven, of indien nodig, een injectie met een steroïdepreparaat toedienen. Pijnstillers of ontstekingsremmers kunnen de pijn verzachten, maar zullen geen genezende werking hebben.
[afbeelding]
Hielpijn wordt naast overbelasting vaak veroorzaakt door een verkeerde stand van de voeten. Onze individueel aangemeten en handgemaakte ‘hielpijnzooltjes’ in de schoen kunnen hiervoor een oplossing zijn. Veel schoenen hebben namelijk een zeer matig voetbed en weinig demping. Door de standaard zool te vervangen door een goede inlegzool kan al voor een veel beter voetbed gezorgd worden. Ook bieden deze zooltjes extra demping, wat minder stoten van de hiel bij het lopen oplevert.
Bij een fysiotherapie consult wordt het beweegpatroon, de lichaamshouding, spierlengte en spierkracht onder de loep genomen. Hoe beweegt de voet en de rest van de keten? Onze fysiotherapeuten maken een analyse en stellen samen met jou een behandelplan op. Dat kan onder andere bestaan uit manuele technieken, oefentherapie en bewegings- en houdingsadvies.
[afbeelding]
Het is niet meer te missen, de felgekleurde tape die je op knieën, enkels en ruggen geplakt ziet zitten. Sinds een paar jaar is de kinesiotape flink in opkomst en we gebruiken dit ook om een voet in te tapen bij hielpijn. Deze tape kan een ondersteunde werking hebben voor de peesplaat onder de voet, het kan je eraan herinneren een juiste stand aan te nemen en het kan daarnaast zelfs ons autonome (onbewuste) zenuwstelsel beïnvloeden.
[afbeelding]
Shockwave is een techniek waarbij je met een apparaatje trillingen of drukgolven met een hoge frequentie opwekt en deze op de pijnlijke plek houdt. Deze trillingen kunnen bijdragen aan het afbreken van nieuw gevormd kalk en ze kunnen een pijn dempende werking hebben. Een shockwave behandeling is geheel pijnvrij. Vaak worden enkele shockwave behandelingen afgesproken voor een optimaal resultaat.
Ervaar jij klachten en wil jij onze hulp inschakelen? Maak een afspraak door te bellen naar: 0345-520330.
Vragen over hielpijn? Stel ze gerust via ons contactformulier.