UIT DE
PRAKTIJK

Het topsportleven is voorbij....Iris Pruysen


Mijn naam is Iris, ik ben 32 jaar oud en ik kom al jaren bij Footconnection.

Ik heb vele jaren fanatiek aan atletiek, en dan vooral het onderdeel verspringen, gedaan. Ik heb twee keer deelgenomen aan de Paralympische Spelen, in 2012 in Londen en in 2016 in Rio de Janeiro. In 2013 ben ik wereldkampioen verspringen geworden. Ik heb een geweldige tijd gehad!

Sinds 2016 mis ik door een ongeval mijn rechteronderbeen. Ik deed aan atletiek met behulp van een blade. Het doen van 10 trainingen in de week had echter ook veel impact op mijn linkervoet. Ik kreeg last van mijn enkel, voetzool en grote teen. Footconnection heeft mij altijd goed geholpen en er zeker aan bijgedragen dat ik al die trainingen kon blijven doen.

Inmiddels doe ik niet meer aan atletiek, het topsportleven is voorbij. Ik mis het best wel eens maar het is goed zo.

Maar dat betekent niet dat ik niet meer actief en sportief ben. Ik geef sinds 2 jaar pilateslessen. Ik ben zelf begonnen met het volgen van pilateslessen naast atletiek. Het helpt je zo goed om bewuster te worden van je lichaam en de sterkere en zwakkere plekken. Ook train je je dieper gelegen spieren die weer bijdragen aan een goede houding en daardoor zorgen voor minder blessures en klachten. Pilates kan voor iedereen wat doen, of je nou al heel actief bent of juist (nog) helemaal niet, of je nu 20 bent of 70. Ik vind het heel erg leuk dat ik zo mensen kan helpen en hoop dit nog lang te doen.

Iris Pruysen Pilates

Daarnaast werk ik nog op een laboratorium en ben ik in mijn vrije tijd ook graag actief (al lees ik ook graag een boek J). Ik zwem en fiets regelmatig en wil gewoon lekker bezig zijn.

Hiervoor kan ik nog steeds goed de hulp van Footconnection gebruiken. Mijn linkervoet heeft het toch een stuk zwaarder, die heeft echt extra ondersteuning nodig. Er wordt goed onderzoek gedaan waar de klachten vandaan komen en er wordt goed meegedacht. Aanpassingen aan zooltjes worden vaak ter plekke uitgevoerd  (bij de werkplaats in Culemborg) of liggen snel voor me klaar. Er worden zelfs schoenen of zolen naar mij thuis opgestuurd, dit is heel fijn aangezien ik niet heel dicht bij Culemborg woon. Dit alles zorgt ervoor dat ik me erg fijn voel bij Footconnection. Je wilt gelijk weer door, weer bewegen en zij begrijpen dat.

Groetjes van Iris

fotograaf foto’s Iris: Jan Volwerk
Deel dit verhaal via: